SEDLISKÁ: Bátorička údajne zamordovala dve dievčatá aj na čičvianskom panstve

08.01.2011 Celý región

Sedliská 8. januára (TASR) - V kostole vo Vranove nad Topľou sa pred vyše 400 rokmi konala najväčšia svadba v dejinách regiónu.
Na svadobnú hostinu Františka Nádašdyho a Alžbety Bátoriovej pricestovali vyslanci uhorského kráľa a viac ako 4000 hostí. Presné miesto hodovania svadobčanov zostáva otázne, slávnosť sa však s určitosťou odohrala buď v priestoroch vranovského, alebo čičvianskeho hradu v obci Sedliská patriaceho v tom čase Bátoriovcom.
Ženích, feudálny zemepán, mal len 20 rokov, ale čoskoro sa stal hlavným kapitánom uhorských vojsk, ktorý bránil Uhorsko pred Turkami, informovala archeologička Ivana Malinková z Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou.
Podľa jej slov pozornosť davu svadobčanov pútala aj krásna 15-ročná nevesta, ktorú však neskôr označili viaceré historické pramene ako sadistickú vrahyňu mladých žien. \"Ak sa kroniky nemýlia, pričinila sa o úmrtie asi 600 dievčat, \" poznamenala Malinková. Traduje sa, že ich krv používala vo svojich kúpeľoch a nevinné obete sadisticky týrala.
Riaditeľka hanušovského múzea Mária Kotorová vysvetlila, že stredoveký hrad Čičva v obci Sedliská, ktorý sa stal v roku 1575 pravdepodobným miestom svadobnej hostiny, postavili v období rokov 1270-1316. Pred jeho budovaním získal územia v jeho okolí rytier Rainold od uhorského kráľa Štefana V.
Kotorová podotkla, že podľa uhorského historika Szirmaya Bátoriová údajne zamordovala aj dve slúžky na svojom čičvianskom panstve. \"Nie je to však presne zdokumentované a dokonca sa pochybuje, či tie zverstvá nakoniec spáchala, \" uzavrela riaditeľka múzea. Stredovekú stavbu získali Bátoriovci po roku 1523 a vlastnili ju až do konca 16. storočia. K jej vlastníkom patrili počas histórie aj Rozgoňovci, Drugetovci či Esterháziovci.
Alžbeta Bátoriová za svoje údajne krvavé činy nikdy pred súdom nestála. Na základe rozsudku však prišli v roku 1611 o život jej viacerí pomocníci. Grófka zostala následne až do svojej smrti väznená na hrade v Čachticiach. Zomrela v roku 1614.
 

Vyberte región